Anička s Adamem bojovali v Polsku

Porsche Cold Waves - Přehlídka těch nejlepších evropských surfařů na Baltu v únoru. Je to možný? Jo je, tahle show se konala minulou neděli 5.3. 2023 poblíž polského města Gdaňsk konkrétně v městě které se jmenuje Wladyslawowo na spotu Chalupy 6. 

Tady na ten závod se ale nemohl dostat jen tak kdokoliv. Závodní pole se skládalo z 24 kluků a 16 holek. Za náš klub nás jeli reprezentovat Anička Růtová a Adam Svoboda. Oba dva asi ovládají výborně Instagram, protože si je polský pořadatelé vybrali a pozvali je přímo jmenovitě. Tohle totiž byla jediná možnost, jak se dostat na startovní listinu tady toho závodu. Což se tedy naštěstí stalo a Adam s Aničkou tak mohli nasát pořádnou atmosféru světového závodu.  Sice se závod konal v Evropě, v místě, kde to není úplně běžné, ale “světového” zmiňuji schválně, proto protože se na start postavili jezdci, kteří pravidelně startují v kvalifikační sérii WSL.  Jmenovitě se tak Adam dostal na startovku mezi jména jako je Ian Fontaine (FRA), Mark Boyd (SCO) nebo Iker Trigueros (ESP). Anička si zase mohla zazávodit proti Alys Barton (GB), Karolině Wolińske (POL) nebo Karolině Marczak (POL).

Adam: "My jsme na tenhle závod čekali skoro dva měsíce, než než se vyhlásí Green Alert a budeme moct vyrazit do Polska. Tahle chvíle konečně přišla minulý úterý, kdy přišel Yellow Alert a my jsme s Aničkou začali řešit jestli se teda poletí nebo ne. Nakonec jsme odlétali v sobotu s tím, že nám vlastně zajišťovaly celý letenky a všechno, takže jsme se nemuseli starat vůbec o nic. Sešli jsme se na letišti a za šest hodin už jsme byli na závodišti."

Anička: "Ubytování a organizace celkově byla naprosto neuvěřitelná. Servis od A až do Z. Jediný co účastník musel uděl bylo vyplnit formulář a pak už se o všechno postarali pořadatelé: letenky, transport z letiště, ubytovaní, jídlo a všechno na co si rozmazlenej serfař dokáže vzpomenout. Do teď moc nechápu, kolik to muselo stát všechno peněz a jakou práci to muselo dát uspořádat. Kromě toho, že jsme tam měli královskej servis, tam byli ti nejlepší serfaři z Evropy, který z toho byli stejně našený jako my a díky tomu to byla nejvíc vydařená akce. Protože nezáleží kde seš, ale s kym tam seš!"

Adam: "Kdybych měl mluvit o závodních výkonech, tak bych teda chtěl poděkovat a NE poděkovat v jednom zároveň Jankovi Molešovi, který mi vypůjčil gear. Bohužel jsem to totálně podcenil. V životě jsem v třístupňovým oceánu neserfoval a serfovat tam v 2mm rukavicích s dírama není úplně dobré. Takže už když jsem tam lezl, tak jsem věděl, že tady dneska žádné výkony nepadnou. To se teda potvrdilo a chytil jsem asi 3 vlny a z toho na dvou jsem upadl, protože jsem necítil ruce. Rozmrzl jsem asi až tak za dva dny potom. Takže se svými výkony moc spokojený nejsem. Myslím si, že jsem mohl udělat hezčí výsledek nebo minimálně získat trochu víc bodů, ale co se dá dělat. Příště si na to dám pozor a pořádně se obléknu :D  takže můj největší závodní výkon bylo to že jsem bydlel na pokoji s vítězem Ianem :D :D :D" 

Anička: "Nikdy jsem nebyla v tak studený vodě a nikdy jsem ma sobě neměla full výbavu, takže to byla zajímavá zkušenost. Taky to byl novej spot a ani nebyl čas před závodem si chytit pár vln, takže jsme do toho šli uplně na slepo. Podle toho to taky dopadlo.:D Vzpamatovat se z první ledový facky trvalo dýl než jsem si myslela a jelikož heaty měly jenom 15 minut, tak jsem si nestihla počkat na žádnou lepší vlnu, která by mi pomohla postoupit. Každopádně jsem spokojená, protože jako úspěch beru, že jsem do tý vody vlezla a dala si pár zábavnejch vln."

Adam: "Kdybych to měl celý shrnout tak to pro nás byl skvělý výlet, kde jsme poznali evropskou serfovou špičku. Minimálně jsme získali hodně kontaktů a bylo to pro nás v tomhle hodně přínosné. Přece jenom ten svět je uplně jinej než my známe a dozvědět se o tom jak žijí kluci, který serfujou full-time a jak se tím živí bylo hodně zajímavý. Takže já tuhle zkušenost hodnotím jako super výlet a moc děkujeme Porsche Coldwaves, že nás pozvali a doufám že nás pozvou třeba příští rok znova :D" 

Foto a text Adam Svoboda a Anička Růtová