PSK na Bali Big Wejf 2022

Početná základna českých surfařů na indonéském ostrově Bali, soustředěná kolem Bali Cliff Surf Club, poskytla zázemí pro již 5. povánoční závod Bali Big Wejf, který se konal 27. - 2. 1. 2022 na Green Bowlu.

Pražskej serfovej klub u toho nemohl chybět! V následujících řádcích Vám nabídneme exkluzivní informace ze zákulisí. Pokud Vás drby nezajímají a rádi byste si přečetli spíše něco o závodu jako takovém, doporučujeme Vám přečíst si poněkud serióznější článek na webu Českého svazu surfingu. 

Videozáznam ze semifinále a finále s exkluzivním živým komentářem naleznete zde:

Backstage živého přenosu - není divu, že se klukům tak prášilo od pusy!

Co se tedy dělo zajímavého na Bali Big Wejf?

Matyáš Menšík, kterého v posledních letech baví více dělat sirénu a být v zákulisí českého surfingu než závodit, nakonec neodolal společenskému tlaku a závodu se přece jen zúčastnil. Tento pražský rider ale doplatil na své vnitrozemské kořeny a nedostatečnou fyzičku a skončil ve čtvrtfinále. Dle jeho slov mu to ale stačí - necháme na vás, jestli mu budete věřit. Spolu s Matyášem vypadl i Adam Svoboda, jehož umístění považujeme za velký úspěch, vzhledem k tomu, že s Robertem Vysloužilem pravidelně chodili domů z párty ve 4 odpoledne. Matyáše s Adamem také těsně před závodem postihlo nechvalně známé Bali-belly z konzumace místního jídla, takže jsme rádi, že se z toho nepo***** a nebáli se vypádlovat na line-up rozbouřený podobně jako jejich trávicí ústrojí.

Adam a Matyáš (uprostřed) před jejich osudným heatem

Adam Svoboda a jeho předzávodní příprava

Známého veterána českého surfingu Paruku chytly záda a jeho místo v závodě tak obsadil na českém serfovém písečku nepříliš známý Honza Klaus, budoucí trenér našich suchozemských tréninků. Organizace rozhodně není jeho silnou stránkou, před závodem se nezaregistroval do LiveHeats a raději jel místo losování obdivovat místní art do centra Denpasaru, takže se na něho tak nějak zapomnělo. Parukova indispozice ale umožnila tomuto černému koni závodu s přehledem vyhrát jeho první dva heaty, což bylo velké překvapení pro všechny přihlížející. Ve čtvrtfinále ale neobstál proti tvrdé konkurenci místních jezdců, kteří znají Green Bowl jako svoje boty. Honzovi sice dáváme bodík za jeho intelektuální zájmy, ale doufáme, že příště nebude takovej potížista.

Místní konkurence se také stala osudnou jednomu z našich nejlepších jezdců a největších favoritů, Jakubovi Michnovi, který v závodu skončil nečekaně až na 13. místě. Jeho početnou fanouškovskou základnu to ale jistě nikterak neodradilo a držíme mu palce do dalších soutěží!

Generální sekretariát Pražskýho serfovýho klubu se během závodu snažil podplatit místní judges a závodníky stovkou zelených palačinek s kokosovou náplní. Bohužel to ale nezabralo, a PSK riders se do finále neprobojovali. Terezii pak ale nikdo z poroty neřekl jinak než Dadar Gulung, což je název této sladké pochoutky původem z Jávy. No nic, třeba to vyjde příště, stejně jako účast v závodu, kterou Terezie na poslední chvíli vykrysila ze zdravotních důvodů. Ale kdo ví - třeba se jenom bála velkých vln a silné konkurence.

Robertu Vysloužilovi, (nejen) místnímu lamači dívčích srdcí, interakce s opačným pohlavím naboostovala sebevědomí natolik, že se i v tomto závodu Českého poháru probojoval až do finále. Během závodu předvedl za hlasitých ovací dámského publika několik exkluzivních manévrů, za které by se nemusel stydět ani na World Surfing Games v El Salvadoru, kam se v květnu chystá společně se zbytkem české reprezentace.

Pohled Roberta Vysloužila nenechá nikoho chladným...

... a jeho surfování už vůbec ne!

Ralph Zyzak, Slovák s francouzskými kořeny, pravděpodobně okoukal skills našeho teamového ridera Davida Lence během tréninku na Sumbawě a umístil se první, což nečekal fakt nikdo včetně jeho samotného. Rádi bychom mu tímto pogratulovali a doufáme, že během příštích závodů nechá vyhrát naše závodníky.

Ralph byl spokojen se svým výsledkem...

...i svou přítelkyní (nedivíme se)

Samotný David Lenc alias Vlčák  bohužel nevydržel psychický a fyzický nátlak závodních podmínek, v průběhu semifinále stáhnul ocas a svůj heat předčasně ukončil. Do El Salvadoru se tedy s reprezentačním týmem letos nepodívá. My i tak pevně věříme, že má slušně našlápnuto na další ročník v Portoriku. 

Slovenská riderka Soňa Krsňáková se postarala o největší drama závodu, když se jí v náročných podmínkách finálového heatu urval leash. Po pomoci ze strany kolegiální soupeřky Pauly Kuté i přes to znovu vypádlovala na line-up. Následující vlna ji ale zanechala uprostřed silného proudu bez prkna. Jakub Michna se jí neohroženě vydal na pomoc, ale zapomněl s sebou vzít další surf, takže se Soňou strávil pár nerušených chvil o samotě uprostřed pověstného ripu, který oba mladé surfaře pomalu unášel na širý oceán. No prostě romantika! 

Záchranná akce v podání Pauly Kuté

Záchranná akce v podání Jakuba Michny

Pozn. redakce: Soňu, prkno i Jakuba se nakonec za pomoci dalších účastníků závodu podařilo zachránit.

Ale teď vážně - děkujeme všem týmovým riders Pražskýho serfovýho klubu za účast na Bali Big Wejf a blahopřejeme k umístění:

Men's open Women's open
David Lenc - 5. místo

Jana Kašová - 4. místo

Adam Svoboda - 7. místo
Jan Klaus - 7. místo
Matyáš Menšík - 10. místo
Jakub Michna - 13. místo

Další zastávkou Českého poháru v surfingu je březnová zastávka SunRICE & Curry Czech Open na Srí Lance. Stay tuned!

Bali Big Wejf a tento článek proběhl za přítomností Generálního sekretariátu PSK