PSK na prvním závodě Českého poháru v surfingu v Portugalsku

Byla to malá vlna pro člověka, ale velká vlna pro český surfing. V půlce září roku 2021 se uskutečnil historicky první závod Českého poháru v surfingu. A my byli u toho.


Český svaz surfingu se konečně dočkal a po covidové pauze se rozjel v celé své kráse. První závod ze série surfového poháru se podařilo uskutečnit v portugalském přímořském městečku u Lisabonu s názvem Costa da Caparica. Ale jak to celé probíhalo v komunitě PSK?

V půlce prázdnin se na skupinovém wakesurfovém zájezdu Pražskýho serfovýho na Rozkoši začalo špitat o tom, že mají závody pravděpodobně zelenou. Nicméně oficiální zpráva přišla až týden na to, kdy organizátoři akce vypustili na sociální sítě plán na celou sérii pohárových závodů a registraci na první, portugalský.

V ten čas se smetánka pražské surfové komunity pravidelně scházela ve vršovické kavárně SURFR, která v tu dobu sloužila jako provizorní klubovna. A tam se také vytvořilo jádro hlavních tahounů celého portugalského závodu. Postupné přemlouvání a hecování kavárenských povalečů vyústilo v to, že Pražský serfový klub dal dohromady 17 neorganizovaně organizovaných členů, kteří se domluvili na společném výletu do Portugalska a hromadném ubytování na vile v Costě.

„Deníček“ z akce z jednotlivých dnů se posléze podařilo sepsat Lukymu Andělovi, našemu největšímu tahounovi klubu. Luky, děkujeme! A vám ostatním přejeme příjemné počteníčko. :-)

Středa, 8. 9. 2021
 

Vše začalo středečním ránem, kdy se 15 rozespalých lidí v 8 hodin ráno setkalo před kavárnou SURFR. Mezi těmito lidmi bylo několik závodníků, kteří prozatím nevěděli o nervozitě, která je bude v budoucích dnech čekat, jmenovitě Matyáš Menšík, Jakub Michna, Alžběta Halušková, Adam Svoboda, Pavel Hanuš, Žaneta Karpíšková, Eva Holotová, Lucie Hůzová, Jan Smička, Tomáš Stejskal, Terezie Dvořáčková a doplňovali je nezávodníci: Barča Kašičková, Pavek Pek a Bára Dercová. Potom, co jsme všechny board bagy a saky paky nacpali do dvou dodávek a dali si nespočet kafí v kavárně, jsme se hromadně rozjeli směr Vídeň, odkud nám odpoledne letělo letadlo do Lisabonu.

Do Lisabonu se přistálo téměř na minutu přesně i s potleskem pilotům, který radostně inicioval náš tým. Teď už jen přemístit se na PSK VILU – což byl název, který jsme vymysleli naší nádherné pronajaté třípatrové vile. Jako první přijel na vilu Matyáš, který začal neprodleně rozesílat fotky interiéru zbytku naší skupiny. Bohužel zbytek oddílu neměl takové štěstí jako předseda, a rozhodl se využít na transfer městskou hromadnou dopravou. Když však skupina zjistila, že cesta autobusem je o 100% složitější, než myslela, tak si z další zastávky zavolali na vilu Ubery. Na vile jsme se posléze setkali s posledními členy naší výpravy, Mikem Strakou a Terezkou Horvathovou.

Hned po příjezdu na vilu jsme si rozhodili pokoje, což byla kapitola sama o sobě :-D a intuitivně jsme si rozhodili společné práce. Například kuchařkou zájezdu se stala naše „máma“ Barča Kašičková, která nám celý týden vařila snídaně a večeře a my jsme jí byli neskonale vděční, a před každým jídlem jsme se k ní hromadně pomodlili. Dechové cvičení pro nás každý den dělal Smíča, díky čemuž jsme si udržovali naše psychické zdraví v rovnováze. Kuba nám čas od času pomohl se správným protahováním nebo s akrojógou, a Mike nás zase vždy podržel, když jsme se v abstinujícím kolektivu styděli dát si pivo. Každý si hold našel to, v čem vyniká, a poskytl svůj um kolektivu.

První den jsme zakončili romantickou procházkou po pláži a all-you-can-eat sushi restaurací, kde jsme se všichni přecpali k prasknutí. Mimo to jsme si také užili spoustu zábavy s obsluhou, která nám odmítala servírovat vše, co jsme si objednali. Hold ne každý je nadšený ze 17 českých hladových uřvaných surfařů. :-D

Čtvrtek, 9. 9. 2021

Ve čtvrtek nám Máma udělala ke snídani plný hrnec vajíčkové pomazánky, která nám dodala energii na celý den. Poté jsme už nedokázali skrývat těšení na surfing a rozeběhli jsme se se surfama na pláž, abychom zčekli místní podmínky a spot, na kterém se bude závodit. Také nás zajímala velikost vln, která byla podle předpovědi relativně malá na celý náš pobyt. Všem nám cestou sem vrtala hlavou otázka: Bude se na těchto vlnách vůbec dát jezdit? A co závodit? Naštěstí jsme po wavechecku usoudili, že je tam aspoň něco, a že to půjde. Tak hurá do vody!

Celý den bylo nádherné slunečné počasí, a my jsme se na pláži všichni do jednoho spálili. Nojo, klasičtí Češi u moře. Celý týden byl pro nás ve znamení PANTHENOL pěny, kterou jsme si hromadně půjčovali od Žanetky. Jestli jí nějaký zbyl, to nevíme.

Večer nás bolela ramena, jak jsme všichni po dlouhé době pádlovali na surfu. Naštěstí nám Máma spravila náladu výborným kuskusem, na kterém jsme si všichni pošmakovali.

K večeru jsme měli na vile několik návštěv od Čechů pobývajících v okolí a všichni společně jsme se začali ladit do závodního moodu. Mediální tým v čele s Adamem vypustil do éteru složení prvních heatů, které se pojedou první závodní den.

Pátek, 10. 9. 2021

Den před závodem skupina trávila čas, jak jinak, než na pláži. Surfování bylo příjemné, stejně jako poflakování se na horkém písku. Pár členů skupiny si vzali surfovou lekci s místní surfovou školou. Na pláži se také začalo scházet stále více a více Čechů, známých i nových tváří, kteří se do okolí pomalu sjížděli na nadcházející surfový závod. Mezi nimi byla také Janka Kašová, ředitelka závodu, která obstarávala komunikaci s místní surfovou školou, která nám závod organizovala. Nervozita pomalu ale jistě stoupala, ale nikdo si pořádně neuměl představit, jak to bude celé probíhat.

Večer nám udělala Máma výbornou dýňovou polévku, kterou jsme si dávali ke snídani ještě dva dny potom. O večerní zábavu se nám postarala SÁZKOVÁ KANCELÁŘ Dejv Petr & Pája Hanuš, kteří vymysleli způsob, jak si vsadit na první tři místa žen a mužů v závodu a mít slušnou šanci vyhrát. Pod vkladem 5€ se posléze sázek zúčastnila většina skupiny. Snaha o možnost vzdálených sázek pro fanoušky v Čechách přes Revolut účet byla zamítnuta naším právním oddělením. :-D

Sobota, 11. 9. 2021

  1. Závodní den

Sobota začala pro organizátory a jejich pomocníky již kolem šesté hodiny ranní. Závodníci se poté museli dostavit v 8:00 na registraci a zaplacení poplatku do závodu, což probíhalo u stanu rozhodčích na závodní pláži. Ne však každému se podařilo přijít včas a opožděná skupinka surfařů – Eda a Anička Růtovi, Lumír Hovančík a Jonáš Urbánek ještě do poslední chvíle nevěděla, jestli budou moci závodit. Naštěstí všechno dobře dopadlo, což bylo důležité hlavně pro Aničku Růtovou, která se na konci závodů umístila na bedně vítězů. Kromě toho registraci navštívil také Janek Moleš, který jako mediální člen týmu Freeride Surf pomáhal tvořit živé rozhovory a komentáře k závodu.

Odpoledne poté proběhly první kvalifikační heaty – nejdříve muži a poté ženy. Kvalita a velikost vln se měnila každou půlhodinu, proto museli být závodníci velice flexibilní. Závody byly napínavé a fanouškovská základna se zvětšovala každou chvilkou.

Lukáš Anděl si vzal na starost natáčení všech heatů na kameru. Důležitou postavu v mediálním teamu zastával také Lumír Hovančík, Pavel Pek, Pavel Hanuš a Adam Svoboda se ujmul role samozvaného ředitele.

Sobotní večer končil unaveně. Několikátý den na sluníčku, brzké vstávání a stres ze závodů zničil většinu z nás a my jsme si šli lehnout brzy. Přeci jen jsme věděli, že následující den bude plný nervů.

Neděle, 12. 9. 2021

  1. Závodní den

Jestli byl někdo v sobotu trošku nervózní, tak v neděli se to už nedalo snést. Závodit se začalo už od brzkého rána a závodní heaty byly rozloženy do celého dne. Čtvrtfinále, semifinále… Rozhodčí vypisovali výsledky heatů hned po jejich skončení a závodníci mezi sebou soupeřili v množství získaných bodů. Finále mužů i žen mělo posléze největší fanouškovskou základnu a v davu to pořádně vřelo. Po skončení posledního heatu nám všem spadl kámen ze srdce – je to za námi! První místa byla daná.

Vyhlášení vítězů probíhalo před budovou organizující surfové školy. Všichni jsme byli nadšení a přáli jsme výhry všem šampiónům - a byli jsme pyšní na to, že jsou oba dva vítězové členové Pražskýho serfovýho klubu! Kuba Michna a Janka Kašová - jste naši hrdinové.
 První závody prvního Českého poháru v surfingu byly za námi.

Večer konečně opadl stres a všichni jsme byli pozváni na grilovačku do hostelu jednoho z rozhodčích závodu. Večer plný grilování, pivek, vymýšlení surfařských jmen (jméno vaší babičky + pláž, kde jste poprvé surfovali) a surfových pick-up lines bylo velice příjemné zakončení náročného víkendu. Soupis nejlepších pick-up lines je zde:

  • Jsi Bethany Hamilton? Protože jsi k nakousnutí!
  • Jsi můj neopren? Protože bych se do tebe rád vychcal!
  • Nejsi náhodou barel na Pipeline? Protože bych v tobě chtěl být fakt hluboko.
  • Jsem vlna a ty surfař. Postavil by ses?
  • Nejezdíš náhodou na longboardu? Protože bych fakt chtěla přefiknout tou tvojí dlouhou finu!
  • Díky bohu, že mám shorta a můžu do tebe udělat duckdive.

Na grilovačce jsme byli také svědci druhého, neoficiálního vyhlášení vítězů závodu, kterým se rozdalo ještě pár sponzorských cen. Kromě toho se zde vyhlásili také šťastní výherci balíku peněz SÁZKOVÉ KANCELÁŘE, kterými se stali Pavel Hanuš, Kuba Michna a Martin Švec. Po grilovačce se pokračovalo do nedalekého baru, kde si každý užil večer po svém.

Pondělí, 13. 9. 2021

Pondělí bylo pro lidi z PSK vily den poslední, protože odpoledne bylo nutné opustit vilu a k večeru odletět směr Praha. Kuriózní zážitek si v ten den zažila Dianka Mariáková, která odlétala již ráno jiným spojem. Diu bohužel nepustili do letadla, protože neměla potřebné vízum do Anglie, kde přestupovala. Naštěstí vše dobře dopadlo, a Dia si koupila letenku s námi.

Mezi nejsilnější zážitky z cesty řadím rozhodně šílené vedro na letišti v Lisabonu, kde jsme v roušce všichni málem omdleli, a pak neuvěřitelně smradlavý prd, který někomu unikl cestou autem z Vídně a všechny nás vzbudil. :-D

Shrnutí

Tato akce byla rozhodně jedinečná a důležitá pro chod Pražskýho serfovýho klubu, protože jsme zde poprvé vyrazili jako klub. Po covidové pauze se cítíme konečně zase stmelení a věříme, že na příštích závodech poháru pojedeme jako team zase. A jsme moc pyšní na to, že závodníci z PSK ovládli nejenom první místa závodu!

Díky! :-)

Alžbětka