Štvanickej Finbreaker 2023

Seriózní média, jako je například Český surfing, vyzobala z prvního river surfovýho závodu sezóny ty nejdůležitější informace a článek zvládla zveřejnit před námi. Nám to ale vůbec nevadí a jako vždy Vám přinášíme ty nejžhavější informace z backstage!

Závodnice Matylda Chromá, kterou můžete znát z kolektivu kolem Budějcké vlny, tentokrát dorazila na závod sama. Zbytek bandy totiž raději závodil na SUP závodech v Roudnici, což odmítáme dále komentovat. Přestože z nejmenovaných zdrojů víme, že již delší dobu i přes výrazný věkový rozdíl plánuje sňatek s Matyášem Menšíkem, jeho speech k pravidlům před prvním heatem Matyldu očividně moc nenadchnul. Tato mladá riderka nicméně v závodě nezklamala, jako jediná z žen předvedla epesní náskoky na vlnu a taky si v mimosoutěžním dance battlu s Terezií Dvořáčkovou definitivně rozervala neopren na zadku. 

Panu Bukovi trochu ujela ruka se solí a bramboračka z jeho vývařovny dle slov nejmenovaných závodnic Julie Hučíkové a Zuzany Somošové chutnala asi jako oceán s houbama. Její fotodokumentace se bohužel (nebo bohudík?) nedochovala. Místního cateringu si ale dlouhodobě, až na občasný zvýšený obsah NaCl, velmi ceníme a rozhodně jej doporučujeme. 

Hned několik lokálních riders se vysypalo strachy už před závodem a raději vůbec nestartovali, přestože by jejich výkony byly dozajista vynikající. Výmluvy byly opravdu rozličné - Dan Hradil zmínil kromě nedostatečné formy kocovinu z předchozí divoké noci na technu, Kolya Manul čerstvé tetování a Zbyněk Vítek si nic originálního nevymyslel. Snad do příštího ročníku zapracují na předzávodní nervozitě a zúčastní se aniž bychom je k tomu museli přemlouvat.


Černý kůň závodu Štěpán Rejhon v semifinále nečekaně vyřadil jednoho z favoritů na vítězství, Slováka Mároše Němce (ano, taky jsme z těch národností trochu zmatení). Už od rána poctivě doplňoval ionty, v době finále v sobě měl už 1,5 litru piva a při vyhlášení výsledků měl trochu problém najít správný směr. Jednu plastovou flašku se zlatým mokem dokonce duchaplně připevnil ještě před začátkem závodu k hrazení po straně Vlny, aby mohl dodržovat pitný režim i při akci. Vzhledem ke krásnému čtvrtému místu ale hladina alkoholu jeho výkon ovlivnila spíše pozitivně. Ještě štěstí, že nepřišla dopingová kontrola! 


Tohle mohla bejt moc hezká fotka. Jen je trochu škoda, že slovenský rider Patrik Lietavec sice obstojně river surfuje, ale moc neumí pádlovat. Při pátečním tréninku  Patrika proud o síle Matyášovy prababičky málem odnesl až k Trojskému kanálu. Rádi bychom ho tedy tímto pozvali na naše pádlovací tréninky, na které se můžete těšit v průběhu nadcházejícího léta!

Zbytek slovenské výpravy ale reprezentoval  na jedničku. Její ženská část v čele s Mirkou Vydrnákovou  s přehledem rozdrtila české závodnice a obsadila první dvě místa. Slovensko-pražský rider Michal Kucha pak opět skončil  na druhém místě za Jankem Molešem. Nezávislý zdroj potvrdil, že Michal se vydal trénovat ještě ten samý večer po závodě na vlnu do Brandýse nad Labem, kde proběhne 3. 6. druhá zastávka Česko-Slovenského poháru v river surfingu. Údajně tam surfuje ještě teď.

Jednu historicky významnou věc ale Michalovi upřít nemůžeme - je autorem prvního profesionálně zachycenýho pražskýho čerelu. Druhý v podání Jana Moleše a Antonína Hybnera byl zvěčněn hned poté během večera.


Janek Moleš závod spolurganizoval, vyhrál trofej, kterou si sám udělal, a pak si ještě zahrál na afterpárty se svojí vlastní kapelou. Nevíme, jak Vy, ale nám tady něco smrdí a mrtvej kapr ve Vltavě to tentokrát není. Ve skutečnosti ale Jankovi jenom závidíme, protože je prostě boží. Kromě spousty dalších věcí totiž vymyslel celou grafickou identitu závodu, včetně legendárních pokémoních kartiček zúčastněných riders. A jo, finy, ze kterejch udělal medaile a hlavní cenu, byly opravdu vylovený přímo z kanálu (štvanickýho, ne odpadního).

Na Jankovu kreativní tvorbu k eventu se můžete podívat tady. 


Maminka judge Honzy Klause si stěžovala, že jsme na Instagram nedali žádný jeho fotky. Tímto Alenu moc zdravíme a posíláme výběr toho nejlepšího:

Jak můžete vidět výše, Honza měl během závodů opravdu napilno. Když zrovna neopisoval skóre od ostatních judges, jako vždy otravoval organizátorku a závodnici Terezii Dvořáčkovou nebo se usmíval do foťáku. Do příště mu raději doporučujeme, ať se konečně naučí na river surfu, aby se zase neflákal v porotě. Pětihodinovému nonstop sledování závodu a  zadávání  skóre se totiž ani jinak než flákání říkat nedá. #judgovatfaktchceš

Děkujeme Honzovi i všem ostatním judges (Petr Kavulok, Kryštof Trpělka a Klára Suchanová) za to, jak se svého důležitého úkolu zhostili!


Co se pak dělo v průběhu večera zde příliš popisovat nebudeme a necháme místo slov promluvit pár snímků:

Za speciální zmínku ale jistě stojí výjezd Městské Policie hl. města Prahy k nadměrnému hluku jdoucímu z naší afteparty, který byl zdárně odkloněn příslibem snížení hlasitosti, otočením repráků a obdarováním hlídky RedBully. Díky kluci!  Párty jsme pak zvládli v komorním počtu táhnout až do ranních hodin díky precizní selection DJů Majka Booka a Josefa Baierla. 


Na závěr chybí jenom jedno - Štvanickej Finbreaker 2023 byl prostě


P. S. Štvanickej Finbreaker vůbec nemusel bejt Štvanickej Finbreaker! V rámci brainstormingu nad názvem prvního klání na štvanické Vlně padaly nejrůznější návrhy:

Štvanice Jam, Peřeje Cup, Velká cena Štvanice, Pohár Štvanice, Pohár Vlny Štvanice, Pražskej barel, Štvanickej barel, Štvanický/Vltavský pohár (v river surfingu), Vltava River Surf Cup, Štvanice river surf cup, Vlny Štvanice River Surf Pro, Štvanická trofej, Závod Vlny Sranice, Trofej Vlny Štvanice, Shaka Štvanice, Pražskej čerel, Soutěž ve skluzu na vlně Vlny Štvanice, Pražskej skluz na vlně 2023, Štvanice vlny 2023, Vlnová štvanice 2023, Pražská štvanice 2023, Pražská Štvanice 2023, Pohár PSK v riversurfingu, PSK na vlně 2023, Hobling Štvanice 2023, Pražskej hobling čerelu, Závod v hoblingu, Pohár hoblingu, Modrá stuha Davida Raaba, Grand Prague river surf cup, štvanice na vlnách Štvanice, Štvanice o pohár, Vltava surf session, Vltava river surf jam, Pár zoufalců a zoufalkyň jezdících zleva doprava, Štvanice Cup, Da Hui Štvanice Jam, Eddie Aikau Štvanice Memorial, Štvanice FinBreaker/ Cup, Štvanice ZaživacíPotíže Cup

Dejte nám vědět, jaký se Vám líbí nejvíc!

Kompletní fotogalerii z eventu najdete tady:

Za podporu děkujeme všem organizátorům, závodníkům, divákům a partnerům akce, kterými tentokrát byli:

Softdogsurf, Surflogic, Praha 7, RedBull, Corona, Jagermeister CZ a online magazín Freeride.cz.