„Tábor“ aka loňské letní soustředění Pražskýho serfovýho klubu

Ohlédnutí za hezkým českým serfovým soustředění z června roku 2020

Před rokem jsme zorganizovali tábor pro dospělý - pro členy Pražskýho serfovýho klubu. Bylo to skvělý a nesdělitelný – ale pojďme si ho aspoň takhle trošku připomenout.

Jak to všechno začalo… aneb původní myšlenka

V únoru roku 2020 se z ničeho nic zrodil krásný nápad. Co kdybychom zorganizovali jarní surfový soustředění pro členy Pražskýho serfovýho klubu? Myšlenka se ujala a já, Adam Svoboda a Matyáš Menšík jsme založili událost na Facebooku a na konec března jsme nachystali soustředění pro 10 lidí v severním Španělsku na Vega Hutu. Organizace byla jednoduchá, pár lidí, jednoduchý ubytování, španělskej off-season, kuchař a každodenní surfový tréninky.

Všechno probíhalo skvěle. Byl začátek března, a my jsme měli už všechno naplánovaný – když se začal ve zprávách zmiňovat termín Covid-19.

Já a Adam jsme si z toho nic moc nedělali, viděli jsme to podobně, jako když byla v Africe Ebola nebo Sars. Prostě něco, co je daleko, a rozhodně nás to nikoho nikdy neovlivní. 20. 3. jsme měli vyrazit na soustředění, když v to 11. 3. napsal Matyáš divnou zprávu do našeho společnýho chatu:

„Hele, je potřeba si říct, že je reálná šance, že neodjedeme. Hlavně to prostě fakt nejhůř vychází přesně do tý doby, kdy to má po tom úvodním kontrolovaným růstu přejít do tý fáze skokovýho nárůstu případů. Nechci být šiřitelem paniky, ale myslím, že je možný, že to ještě nebude prdel.“

16.3. se posléze uzavřely hranice.

Takže do Španělska se nejelo :-D a já od tý doby věřím, že umí Maty předpovídat budoucnost.

Ale vraťme se k ULTIMATE TÁBOR HEZKY ČESKY SOUSTŘEDĚNÍ NA ŠUMAVĚ <3

Tábor začal tak, že mi květnu téhož roku (v období mezi první a druhou Covid vlnou) Domča Krucká jen tak zavolala, jestli bych s ní nechtěla zorganizovat alternativní verzi surfovýho soustředění v Česku. Pak jsme k organizaci přizvali ještě naše kluky, já Adama a Domča Matyho Lustiga, a byli jsme dream team čtyř organizátorů.

Surfové soustředění „Hezky česky“ aka „Tábor“ na Šumavě

Soustředění se odehrálo 17.-21.6.2020 v Železné Rudě na Šumavě, na horské chatě Horalka. Na začátek je nutno říct, že soustředění mělo být sportovně-seberozvojového charakteru. Ale co se z toho potom stalo, vědí jen účastníci. :D

Co těchto pět dní spojovalo, bylo spoustu srandy, spoustu alkoholu, spoustu sportu a dobrodružství. Účastníci byli hned první den rozřazeni do čtyř teamů, ve kterých si měli za úkol vymyslet název, motto, teamovou vlajku a nabatikovat PSK trička jejich týmovou barvou.

Včeličky

Barva: žlutá

Motto: Ahoj, my jsme Včeličky, máme jedovatý zadečky. Táborovku vyhrají – včeličky, co píchají!

Členové: Véna Píša, Markéta & Tom & mimi Maty Vaculíkovi, Terezie Dvořáčková, Maty Menšík, Viki Teglasi

Lásky

Barva: červená

Motto: Červená je láska, červená je boží, tak si zapiš za uši, červená je nejlepší!

Členové: Mike Straka, Lucka Hůzová, Kristýna Horáková, Víťa Máchal, Smíča

Modrá laguna

Barva: modrá

Motto: Suchej tam, mokrej ven!

Členové: Martin Klasna, Kuba Michna, Kačka Jelínková, Tomíno Emr, Janka Kašová, Týnka Kovaříková

Zelení

Barva: zelená

Motto: Zelené je listí, listí co vzduch čistí. Zelená je travička, kterou baští kravička. Zelený je špenát, ten já papám nerad.

Členové: Lumír Hovančík, Eva Zahradníková, Filip Suk, Honzík Stejskal, Kačka Kulíšková

V týmech se měnili lidi, podle toho, kdo přijel, a kdo odjel. Jedno ale měly týmy jasný – v každý hře se jim připočítávaly body do celotáborovky.

Každý ráno začínalo vždy budíčkem (každý den měl jiný téma – moravský budíček, jemný budíček, military budíček, atd.). Poté následovala rozcvička a ranní výklus s otužováním v přírodním koupališti Žabáky. Potom vydatná snídaně, při ní bodování úklidu pokojů, pauza, a hned další program, až do večera.

Velký úspěch měla například hra Capture the flag aka Šiškovaná, Orientační běh, závody na stand-up paddleboardech, pohybová taneční terapie s Aničkou, meditace se Smíčou, sběr odpadků po NP Šumava nebo závěrečná tematická party (dresscode: Táborák), kde jsme se kochali hereckými i hudebními výstupy jednotlivých týmů. Soutěž o nejlepší kostým posléze vyhrál Maty Menšík, který se oblékl do zálesácké celty.

Celým soustředěním nás provázel kuchař Jan Vojtěchovský, který nám vařil excelentní veganské pokrmy. Jeho pozitivní naladění a bylinkové elixíry nás zachránili v nejedné těžké situaci.  

Takhle zpětně o soustředění přemýšlím jako o super vtipný akci, na který bylo všechno – slzy, strach, smích, láska, jídlo, alkohol, muzika, sport. A všechno ostatní. :-D Moc doufám, že tahle akce nebyla poslední, a že se v týhle partě zase brzy potkáme. Bylo to skvělý! <3