Caparica Czech Surf Open 2022

Rok uběhl jako voda a na konci září 2022 jsme se vydali odpálit již druhý ročník Českého poháru v surfování do naší oblíbené destinace, Costa da Caparica jižně od Lisabonu. 

Letos jsme se nepřesouvali na Caparicu hromadně jako loni, většina členů se neohroženě vydala do Lisabonu na vlastní pěst letecky. Ředitel českýho serfovýho vesmíru, Matyáš Menšík, ale sbalil svých pár švestek, asi 15 prken chudejch serfařů, kterým se nechtělo připlácet za surfbag, a generální sekretariát a vydal se na cestu svojí dodávkou*. Neptejte se mě, jak se to tam včetně nás dvou všechno vešlo, ale jako interní teambuilding to celkově hodnotím převážně kladně. Dokonce jsme se 2x zvládli i slušně vyspat.

Hromadné ubytování nás tentokrát čekalo v kempu Orbitur, kde jsme vyfasovali chatky po čtyřech jako na hudebním táboře. Bydlení v kempu se nám moc líbilo, až na 2 km vzdálenost od Praia Nova, středobodu dění CCSO 2022. Správný surfař je ale tvor přizpůsobivý a tak jsme k přesunu na pláž využívali s lehkou nevolí vlastní nohy, longboardy, kola nebo Uber (pokud máte k této možnosti více dotazů, neváhejte kontaktovat Davida Lence s Niki Bartošovou). Zachránil nás až Nuno, který se nebál nám půjčit svoji punkovou káru, kterou využívá v rámci svých aktivit v NZS SURF/SKATE SCHOOL. Občas jsme s ní trochu bojovali (couvání bylo podmíněno přesnou posloupností řazení - 1 - 2 - R), ale byla to pro nás velká pomoc - Nuno, tímto ještě jednou moc děkujeme! 

* Kromě zmíněného narval Matty do své T5 také 2 velké krabice s merchem PSK a tričky CCSO 2022, trofeje a ceny pro vítěze, spoustu svého a Terezie oblečení a surfového vybavení, jeden zlomený pěňák nejmenovaného člena PSK (PROČ?!) a celou řadu dalších věcí, které se mi nechce vyjmenovávat.

Riders meeting před závodem

Fanouškovská základna

Během závodu nás čekalo hned několik novinek. LiveHeats podstatně usnadnily sledování průběhu závodu na pláži i doma v Česku nebo na Slovensku. Poprvé jsme také od třetího kola respektovali priority nejen dle surfové etikety. Lycry závodníkům rozdával beach marshall a měli jsme to i se živou sirénou, o kterou se postaral Matyáš se svým milovaným megafonem. Luxusní riders zone ve stanu Surfcamp.cz pak poskytla zázemí a občerstvení závodníkům i fanouškům.

O samotném průběhu závodu si můžete více počíst na stránkách Českého svazu surfingu. Rádi bychom zde ale vyzdvihli hojnou účast a umístění našich klubových riders. Blahopřejeme a těšíme se na vaši klubovou reprezentaci i v dalších závodech!

PSK na Caparica Czech Surf Open 2022

Muži Ženy
1. místo Jakub Michna 1. místo Anna Růtová
2. místo David Petr 3. místo Jana Kašová
5. místo David Lenc 5. místo Diana Mariaková
7. místo Adam Svoboda 7. místo Klára Kovaříková
7. místo Jan Stejskal 7. místo Lucie Hůzová
10. místo Kryštof Kuba 7. místo Terezie Dvořáčková
13. místo Pavel Hanuš 13. místo Nikola Bartošová
13. místo Vít Máchal

Odměnou za výkony nám byla závěrečná afterpárty. Hlavní sponzor závodu Libor Valečka a partneři se postaral o pivo zdarma, a Jagermeister během večera tekl proudem. Je vám asi jasné, jak to pak vypadalo.

Jako highlight večera hodnotím hlášku portugalského trenéra české reprezentace Gonzala: “You Czechs are definitely better at dancing than surfing”, kterou utrousil nad odvážnými tanečními kreacemi, které se rozjely hned ze začátku. Za skvělý hudební doprovod tímto děkujeme @Majk Book, bez jehož vytříbené selekce hitů by to rozhodně nebylo ono.

Autorem fotek výše je náš dvorní fotograf Pavel Hanuš - Pájo, děkujeme! Další fotodokumentaci naleznete zde:

Děkujeme také všem spoluorganizátorům, závodníkům, věrným fanouškům doma i v Portugalsku a těšíme se na další zastávky poháru, kde rozhodně nebudeme chybět!

CCSO 2022 a tento článek proběhl za přítomnosti generálního sekretariátu PSK