Český surfing na WSG v Salvadoru

Světe div se! Česká republika poprvý v historii vyslala reprezentační tým na World Surfing Games ve středoamerickém Salvadoru!

Na světě je banda vnitrozemskejch serfařů, která v následujících dnech změří svoje síly s těma největšíma světovejma hvězdama jako je Kanoa Igarashi, Gabriel Medina nebo Carissa Moore. Jsme pyšní, že je v ní hned několik našich členů - Anna Růtová, Jana Kašová, Jakub Michna a David Lenc. Díky bohu! Mohl to taky bejt někdo z Brna, že... Tým doplňují dva serfový objevy posledních let Paula Kutá s Robertem Vysloužilem a nejstarší (a nejhezčí) člen výpravy Petr Novotný za Bali Cliff Surf Club.

O jednotlivých sportovcích si můžete přečíst na stránkách Českého surfingu nebo přímo na webovkách WSG tady.

Součástí výpravy je samozřejmě i náš předseda Matyáš Menšík, kterej musí bejt všude a zase urval pozici vedoucího, kameraman Zbyněk Vítek a fyzioterapeut Kryštof Kuba. K media týmu se přidala i dokumentaristka Františka Bakošová, která má za úkol posbírat co nejvíce materiálu o této historické výpravě. Nejedná se totiž o jen tak ledajakej mezinárodní závod, ale o kvalifikační závod na Olympijské hry v Paříži 2024.


A teď to nejdůležitější! KDY, KDE, CO, JAK A PROČ?

 WSG v Salvadoru se jedou od 30. 5. do 7. 6. na dvou serfovejch spotech v tzv. Surf City - La Bocana a El Sunzal. Oficiální zahájení je v noci z 30. na 31. 5. v 00:00 našeho času. Mihne se tam i náš tým a budeme jej asi každej sledovat z pohodlí domovů. 

Fandění historicky první český serfový výpravě si nemůžeme nechat ujít a tak budeme organizovat promítání živýho přenosu v naší klubovně na Štvanici! Vlajky, svačinu a transparenty s sebou! Sledujte událost na Facebooku a náš Instagram pro bližší informace a rozvrh promítání. Nenechte si ujít také informace přímo z místa závodu na oficiálním Instagramu Českého surfingu nebo pořadatele závodu ISA.

Zdroj: isasurf.org, foto: Pablo Jimenez


A jak už to bývá, nemůžeme si taky odpustit pár inside informací kolem celý výpravy, který vás stejně zajímaj nejvíc!

Český svaz surfingu k výpravě před odjezdem uspořádal ve spolupráci s námi opravdovou tiskovku v naší tělocvičně v klubovně na Štvanici. Dorazil tam nejenom redaktor Freeride.cz Jan Moleš, ale dokonce i zástupci seriózních médií jako je ČTK, Česká televize, ČRo nebo TV Nova. Co na tom, že jsme ještě před ní ani pořádně nevěděli, jak se taková tiskovka připravuje a doufali jsme, že to nikdo nepozná. Modlili jsme se taky, ať pod Robertem Vysloužilem nepraskne rozbitá židle a Terezie s Jankou na poslední chvíli novinářům mazaly bagety budapešťskou pomazánkou z Kauflandu. Po občerstvení se nicméně zaprášilo (najedla se samozřejmě hlavně repre) a nejen díky němu tiskovka dopadla nad očekávání dobře. Od redaktora ČT jsme dokonce dostali pochvalu za organizaci. Posuďte sami - celou tiskovku si můžete pustit tady

Během dotazů z publika padlo několik perel, o které bychom se s Vámi rádi podělili (redakčně kráceno):

Zbyněk Vítek se ptá: " Jaké jsou vaše osobní ambice? Co byste si chtěli v Salvadoru splnit?

Jana Kašová: "Já bych se chtěla kvalifikovat na olympiádu."

David Lenc: "Jestli to bude fungovat tak, jak jsem to viděl, že to umí fungovat, tak můj cíl bude jednoznačně přežít..." 

Jakub Michna: "Těžká otázka, já jsem o tom takhle nepřemejšlel. Já si to tam jedu užít a ten cíl se podle mě potom zjeví sám. Já nemám ambice do budoucna, já žiju v přítomnosti."

Robert Vysloužil: "Já jsem zvědavej, jak to tam bude probíhat, jaká tam bude atmosféra. Určitě tam bude nervozitka, bude tam úplně jiná serfová třída, světová špička. Porovnat síly s těmahle borcema bude něco neskutečnýho a myslim si, že to samo o sobě bude zážitek." 

Matyáš Menšík: "Vyrůstali jsme u videí serfařskejch hvězd a bylo to pro nás něco nedosažitelnýho. Je možný, že někdo z týmu dostane do heatu nejlepší serfaře na světě. Hrozně se těšim na tu konfrontaci a na to, jak to naši reprezentanti zvládnou."

Ať už jde o spirituální záležitosti, sportovní ambice nebo obavu o holý život, všem členům výpravy přejeme, aby se jejich představy vyplnily!


Známá česká serfová hvězdička Jakub Michna samozřejmě nezapomněl během tiskovky zmínit, že je stále single. Pokud máte na základě této informace zájem se Kubovi začít dvořit, můžete ho kontaktovat třeba přes jeho HeroHero  ;).Jak nám nejmenovaní členi výpravy stihli sdělit, tento mladý surfař nezahálí a loví v místních vodách přímo v Salvadoru. Z místní nabídky bychom pak rádi vypíchli i lokálního dvojníka našeho oblíbeného režiséra a kameramana Vény Píši


A u dvojníků ještě zůstaneme. Jakub Michna a Robert Vysloužil jsou momentálně díky svému sexy opálení a oceánem a sluncem ošlehaným vlasům až na některé drobné detaily prakticky k nerozeznání! Volný čas mezi tréninky tráví také podobně - odpočinkem. Oběma klukům přejeme, aby do nadcházejícího závodu nabrali co nejvíce síly!

Za fotografie děkujeme našim zahraničním reportérům, těšíme se na další informace z obyčejného života našich neobyčejných surfařů a zdravíme do Salvadoru!